Fudbaleri Rudar Prijedora, 15.01.2020. godine, počeli su pripreme za proljećni deo sezone Prve lige Republike Srpske. Dan poslije prozivke, održana je i konferencija za novinare na kojoj su učestvovali direktor kluba Boris Srdić, sportski direktor Saša Stević, šef stručnog štaba Igor Janković kao i trener U19 ekipe Srđan Marjanović.

Boris Srdić, direktor Rudar Prijedora, istakao je da klub nastavlja sa realizacijom ciljeva postavljenih od strane nove uprave koja je došla proteklog ljeta. Tu se misli na daljni razvoj infrastrukture tj. realizaciju projekta postavljanja reflektora na glavni stadion, finalizaciju radova na postavljanju montažnih svlačionica na stadionu Suvi Prijedor, kontinuirano “sređivanje stadona u Ljubiji i pomoćnog terena na gradskom stadionu. Osim pomenutog, nastavljaju se i aktivnosti na gradskom stadionu koje se odnose na rekonstrukciju loža i izgradnju novih svlačionica i kancelarijskih prostora iz zapadne A tribine. Dalje, klub aktivno radi na jačanu postojećeg sponzorskog “pool-a” kao i na marketinškim aktivnostima koje bi za rezultat imale veću posjećenost na utakmicama. Klub je krenuo i sa aktivnostima koje se odnose na kreiranje “fan shop-a” o čemu će više riječi biti u narednom periodu. Sa zadovoljstvom je konstatovano da sve aktivnosti napreduju planiranom dinamikom.

Saša Stević, sportski direktor, izjavio je da je atmosfera u timu dobra te da je primjetno da su se momci sa pauze vratili u zavidnom stanju, kada je riječ o fizičkoj pripremljenosti. Kada je riječ o samim pripremama, na istima je planirano odigravanje 7 kontrolnih mečeva. Prvi dio priprema će se realizovati u Prijedoru a potom slijedi odlazak u Medulin, Hrvatska, gdje će ekipa biti trinaest dana i igraće na “Vinter kupu”, sa jakim protivnicima. Kroz kvalitetne i jake pripreme, cilj je da ekipa stigne do željene takmičarske forme za proljećnu premijeru i derbi u Krupi na Vrbasu.

Kada je riječ o igračkom kadru, redove Rudara su se “vratili” Marinko Rastoka i Stefan Gavranović, koji su ponikli u Rudar Prijedoru. Generalno, opšti cilj je da se u klub pokuša vratiti što više igrača poniklih u klubu, koji sada igraju u drugim sredinama. Za sada gorući je problem na poziciji golmana I veoma brzo se treba očekivati rješavanje tog problema. Važno je naglasiti da je trogodišnji ugovor potpisan sa našim talentovanim napadačem iz juniorskog tima, Draganom Bilbijom. O kolikom potencijalu se radi, dovoljno govori to što je prethodnih dana bio gost FK Crvena Zvezda za čije mlađe kategorije je nastupio u jednoj prijateljskoj utakmici. Klub su napustili Mirza Hamzabegović, Aleksandar Malbašić, Dragan Arežina, Haris Lezić, Slaviša Maksimović i Nebojša Mrkić. Milanu Šikanjiću je istekla pozajmica od strane banjalučkog Borca, ali će po svemu sudeći I dalje ostati član FK “Rudar-Prijedor”

Stević je istakao da, bez obzira na značajan bodovni zaostatak za Krupom, predaje nema i cilj ostaje isti a to je ulazak u PL BiH. Osim borbe za ulazak u viši rang, velika pažnja će se posvetiti I stvaranju igračkog kadra za budući period.

Šef stručnog štaba, Igor Janković, kazao je da će se pripreme iskoristiti za odmjeravanje snaga se ekipama iz viših rangova takmičenja, što će našoj ekipi poslužiti da sazrijeva kao ekipa. Što se tiče igračkog kadra, fokus će biti na domaćim snagama a priliku će dobiti i igrači iz omladinskog pogona, čime će dobiti prillku da se izbore za svoje mjesto u startnoj postavi. Ekipa će i dalje ulagati maksimalan napor da ispuni osnovni cilj a to je osvajanje titule prvaka RS a uporedo će se raditi na formiranju i uigravanju ekipe za budućnost.

Juniorska ekipa Rudara je bila istinsko osvježenje u Omladinskoj Premijer ligi BiH a svakako da je jedan od najzaslužniji za to njihov trener, Srđan Marjanović, koji je takođe izvršio prozivku svoje ekipe. Trener je istakao da se nada da će ekipa i dalje nastaviti sa dobrim partijama te je istakao da ekipa ima optimalan fond igrača uprkos činjenici da će neki od juniora da zaigraju i za prvi tim. Na taj način, ostvaren je I osnovni cilj ekipe a to je “regrutacija” za seniorski tim.  Smatra da u tom slučaju ekipa neće biti oštećena, već naprotiv,  dobiće još veći motiv da rade bolje i kvalitetnije u narednom vremenu. Trener je istakao da će se spustiti generaciju niže i među kadetima tražiti nove juniore, a nastojaće se da se dovede nekoliko talentovanih igrača iz klubova iz okoline.