Prošlo je skoro punih 10 mjeseci od kako je formiran novi UO u fudbalskom klubu Rudar–Prijedor. Ovaj period kroz koji sada prolazi naš klub, fudbal, sport, pa i čitava privreda (tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom Koronavirusa) je jedino dobar za rezime do sada urađenog, ali i pripremanje stvari za naredni period. Period od koga se mnogo očekuje u svakom pogledu.

Predsjednik kluba, Darko Milunović, daje osvrt na prethodni period, analizirajući zatečeno stanje, sve urađeno do sada i iznoseći planove za dalje.

Dana 21.06.2019. godine, na Skupštini fudbalskog kluba Rudar–Prijedor, između ostalog, imenovana je nova Uprava (5 članova), na čelu sa Darkom Milunovićem (Uprava je izabrana jednoglasno). Na Izbornoj skupštini prezentovan je petogodišnji plan. Jedan dio tog plana je iza nas…

Iako su mnoge dobre stvari iza nas (o čemu će biti govora u nastavku teksta), iz ove perspektive kada posmatramo stvari, teško bi se kao Uprava odlučili da se uopšte prihvatimo izazova da smo bar 50% stvari znali koje su nas zatekle, a koje danas znamo i sa kojima smo se nosili. Pa da krenem redom.

• Pored predsjednika, 21.06. na skupštini su izabrani i ostali članovi UO, a to su: Aleksandar Topić, Nenad Crnogorac, Ognjen Hrnjak i Aleksandar Savić. Osim toga, novi Predsjednik skupštine kluba postaje Vladimir Stakić, koji u ovom periodu ima nemjerljiv doprinos u uspjesima našeg Rudara.
• Rudar–Prijedor, kao klub bogate istorije je bio u izuzetno lošem stanju u ljeto 2019. godine – najjednostavnije rečeno stanje ljetos nije bilo dostojno ni veličini grada Prijedora, a ni tradiciji kluba. Bilo da posmatramo sa sportskog ili infrastrukturnog ili poslovnog stanovišta… Rudar nije bio ni na nuli, već u velikom minusu.
• Kao Upravu, niko nas nije natjerao na ovo, već smo sa velikim entuzijazmom ušli u projekat, koji smo nazvali „Evropski Rudar“. Baš zbog toga, nikome se nismo ni žalili, niti smo imali vremena za to. Ono što je najveća satisfakcija, nakon ovog vremena, je to što nas početni entuzijazam i želja za uspjehom još više drži i sa mnogo više elana ulazimo u nove pobjede!
• Samo par dana nakon izborne skupštine, Uprava je izabrala rukovodstvo kluba, tj. direktora Borisa Srdića i sportskog direktora Sašu Stevića, koji su odmah izabrali svoje prve saradnike, kako u administraciji, tako i za sportski dio. Tačnije, već prvi radni dan nakon skupštine, imenovan je šef stručnog štaba – Igor Janković, a nešto kasnije i ostali važni kadrovi u klubu, prije svih prvi operativac kluba, Generalni sekretar Milan Despotović. Ukratko, potpuno je renoviran rukovodeći kadar u klubu, a uz to i značajno podmlađen. Sasvim sigurno, Rudar–Prijedor, sa svojom Upravom i rukovodstvom, je po godinama starosti postao najmlađi, ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH, a vjerovatno i šire. Upravo to je naša snaga!

U nastavku pričamo o fudbalu/infrastrukturi/finansijama, jer je sve povezano i ne može jedno bez drugog.

SPORTSKI DIO

• Paralelno sa biranjem struktura u klubu, a dan-dva nakon izbora šefa, urađena je i prozivka igrača, na kojoj je bilo svega par igrača, pri tome niko od njih nije imao ugovor sa klubom (svima je isticao zaključno sa junom mjesecom). Užurbano se kreće u formiranje adekvatnog igračkog kadra, koji bi mogao da iznese ambicije nove Uprave kluba, koja odmah postavlja najviše ciljeve. Pri tome se vodilo računa o finansijama, tj. cilj je bio da ukupan mjesečni fond za plate igrača bude u intervalu od 20.000 – 25.000 KM, što je više nego prethodne sezone, ali skromno za najviše ciljeve, da ne kažem neuporedivo sa najlošijim klubovima iz Premijer lige, gdje težimo da budemo (najmanji budžet za plate je bar 40% veći od Rudarevog, a najveći i do 6 puta ili 500%). Ipak to je bila realnost u tom momentu. Poenta priče je da se htio formirati igrački kadar koji može i mora da bude u vrhu, ali i da dođu samo oni igrači koji će moći redovno da dobijaju zarađene plate. Nismo srljali.
• Od igrača koji su bili u klubu u nastavku ostaje njih desetak, a to su: Pekija (novi kapiten kluba), Marić, Lezić, Mikić, zatim juniori Sajak, Kovačević i Marmat, kao i golmani Hamzabegović i Petrović. U narednih 4–5 dana (rekordnom periodu za prelazni rok) dolazi još toliko igrača i formira se kostur tima za predstojeću polusezonu. To su bili igrači koji su ranije igrali u Prijedoru i ostavili zapaženu ulogu, čime su se automatski promovisali kao pojačanja (centarfor Jaćimović, vezni igrač Burazor i štoper Novica Petrović). Pored njih, iz Zvijezde 09 dolazi najzvučnije pojačanje Zekanović, a za njim dolazi dvojac iz TOŠK-a (Kalesić – Pavlović), kao i grupa igrača koji su se afirmisali kao dobri prvoligaški igrači (Savanović, Malbašić, O. Petrović, Maksimović, Arežina, Šikanjić…). Na kraju prelaznog roka došla su i dva iskusna igrača, desni bek Milović (koji u CV-ju ima preko 150 premijerligaških utakmica) i zadnji vezni Matović iz Sloge Crnjilovo.
• Nakon pola godine, kada je napravljena prva analiza i presjek stanja, uočava se da je prelazni rok odrađen korektno, negdje se napravila greška, ali to je u brzini i tim okolnostima, očekivana stvar. Već u drugom prelaznom roku, izvršena je prva korekcija. No, kako će to biti i navedeno u nastavku, za pravi sistem i kontinuitet potrebna su bar tri prelazna roka.
• Ovdje treba napomenuti da je pregovaranje bilo vrlo kratko (zbog nedostatka vremena) i teško (jer su mnogi igrači odbijali da dođu u Prijedor smatrajući Rudar lošom sredinom za svoj razvoj). Osim toga, na ruku nam nije išla ni situacija oko odlaska u inostranstvo dva važna igrača iz prethodne sezone (Gavranovića i kapitena Davidovića), koji su u našim projekcijama bili vrlo važni igrači za Rudar u budućnosti. Ne samo to, dešavao se i problem nedolaska nekih igrača koji su bili pred vratima kluba (npr. Aničić, Mojović…). I mi bismo bili najsrećniji da u ekipi ima 20 domaćih vrhunskih igrača, da ne moramo razmišljati kako obezbijediti sredstva za smještaj, ishranu igrača, itd. Ali realnost je takva kakva jeste.
• Samo par dana nakon prozivke, sportski sektor (Janković/Stević) u planu rada traže odlazak na mini pripreme od 7 dana na Zlatibor, što Uprava prihvata i što se ispostavlja kao jako dobar potez. Na pripremama su se igrači i upoznali i krenuli zajedno u polusezonu. Već na samom startu uočavamo ozbiljan pristup šefa struke i pravu disciplinu igrača.
• Kada govorimo o sportskom sektoru, treba naglasiti da je u klub došao novi tehnički sponzor – Kelme. Ovaj renomirani brend je već tada prepoznao ambicije kluba, a nama omogućio da na terenu i oko njega naši momci izgledaju vrhunski. Hvala im na tome!

INFRASTRUKTURA

• Prvi radni dan nove Uprave i Direktora je bio suočavanje sa nizom problema u smislu da je stanje u klubu bilo katastrofalno. Potencijal ogroman, ali realno stanje zastrašujuće. Mi smo mogli da se pravimo ludi, servisiramo obaveze nastale za perioda postojeće uprave, a ostalo guramo pod tepih. Naravno da nismo! Već prvih dana, dok su trajale pripreme na Zlatiboru, rukovodstvo kluba je u Prijedoru analiziralo zatečeno stanje i došlo se do sljedećih zaključaka:
o Loše stanje na stadionu – zapuštene prostorije i nedostatak opreme. Primjera radi, niko nije zatečen na poslovima održavanja stadiona i terena (osim trenera iz omladinske škole, koji su to volonterski radili, a što im i nije u opisu posla). Baš zbog toga, prve manje investicije su se odnosile na kupovinu peškira, opreme za rad na održavanju prostorija, kao i rekvizita za treniranje (čak ni lopte nisu zatečene). Nismo mogli ni zamisliti da ćemo se ovim baviti u startu, ali smo rješavali problem po problem. Poređenja radi, samo u ovom segmentu zbirno je utrošeno novca koliko iznosi prosječna godišnja plata jednog igrača u klubu (oko 10.000 KM se potrošilo za sve „sitnice“ koje su tada nedostajale, a bez kojih se ne može zamisliti rad).
o Uređenje zapadne tribine – staza ispred tribine (popločanje), sređivanje ograde, krečenje, uređenje lože, završetak izgradnje kancelarija ispod – ukupna vrijednost oko 35.000 KM (Unijat i Topić kompani investirali i/ili donirali radove).
o Loša infrastruktura (glavni i pomoćni teren), koja se nije dovoljno održavala. Već tada se donosi odluka i o nekim većim investicijama kako bi klub bio u mogućnosti da održava terene (kupovina kosilice i druge neophodne opreme kako bi tereni mogli da budu bar pristojni). U ovu svrhu je utrošeno oko 15.000 KM.
o Zbog lošeg glavnog terena se donosi odluka da se trenira isključivo na terenu Suvi Prijedor, koji nije imao ni svlačionice, a ni adekvatan pristup i da bi se stvorili uslovi kupuju se montažne svlačionice i rade pripremni radovi (ukupna vrijednost nabavke je oko 20.000 KM).
o Zatečeno zapušteno stanje u Ljubiji, koje je važan segment jer se na tom terenu igraju prvenstvene utakmice mlađih kategorija. Ovdje u startu, a ni kasnije nije mnogo urađeno.

FINANSIJE – POSLOVNI DIO

Ipak, najlošija je bila finansijska situacija, koja se ogledala u sljedećem:
o Blokirani svi računi, što je onemogućilo pravilno funkcionisanje kluba i generisanje novih sponzora, što je bio cilj Uprave
o Kredit (15.000 KM) podignut od strane prethodnog rukovodstva, samo mjesec dana prije njihovog odlaska, što je dočekalo novu Upravu.
o Ogromni dugovi, koji su zbirno iznosili oko 800.000 KM, a kasnije se ispostavilo da su i veći (neke stvari nisu bile evidentirane). Svi ti dugovi se mogu svrstati u 3 kategorije:
1. Sudske presude koje su blokirale račun (najveća stavka)
2. Novi sudski postupci, sa malom vjerovatnoćom uspjeha za klub i evidentirani dugovi (oko 150.000 KM)
3. Novi dugovi, koji nisu bili nigdje evidentirani, a koji su svake sedmice u prvih par mjeseci opterećivali poslovanje kluba.
• U startu (da bi se dovela prva pojačanja, ali i izmirili dugovi iz prošle sezone prema igračima koji su u klubu ostali) članovi Uprave su pozajmili samo za tekuću likvidnost ukupno 40.000 KM.

Uprava već na samom početku uspostavlja odličnu komunikaciju sa generalnim sponzorima kluba (Grad Prijedor, ArcelorMittal i RŽR Ljubija), odnosno sa tzv. Savjetom kluba i ta saradnja i do danas funkcioniše odlično. Treba naglasiti da je njihovom pravovremenom reakcijom i iskrenom pomoći, klub vrlo brzo počeo normalno da funkcioniše. Upravo zbog toga, veliku zahvalnost dugujemo i lično gospodi: Milenku Đakoviću, Mladenu Jelači i Stanku Vujkoviću.

Neposredno pred početak sezone se kreira i okvirni budžet za takmičarsku 2019/20. godinu. Pošto je jedan od najvažnijih ciljeva bio deblokada računa prilikom kreiranja budžeta se uzeo u obzir i taj dio. Osim toga, klub je odredio visoke ciljeve, koji su podrazumjevali i ljetne i zimske pripreme, što je takođe uvršteno u budžet. Na kraju, napravljen je i plan reprograma vraćanja svih zatečenih dugova (što je i dalje u toku…). U toku ljeta svim trenerima u omladinskoj školi Uprava daje ugovore do ljeta 2020. godine i duplo bolje uslove od onih koje su imali do tada, kako bi treneri imali dodatni motiv i digli kvalitet svog rada i rezultata u narednom periodu.

Mjesečno smo definisali da će Rudar da troši oko 45.000 KM. Struktura tog budžeta je bila sljedeća:
• Plate igračima prvog tima (23 igrača) i kompletnog stručnog štaba (5) (neki igrači su imali ugovor na 10, neki na 12 mjeseci,
• Plate trenera u omladinskoj školi (svi imaju 12 mjeseci ugovor),
• Plate svih zaposlenih u klubu (direktor, sekretar, sportski direktor, sekretarica, zaposleni na stadionu…),
• Organizacija utakmica,
• Režijski troškovi, stanarine, prevoz i ostali troškovi

Samo po ovom osnovu dolazimo do cifre od oko 500.000 KM godišnje. Međutim, ovo nije konačan budžet! Budžet FK Rudar–Prijedora u sezoni 2019/20 je 800.000 KM. Razlog zašto je uvećan za tih 300.000 KM je zato što smo odredili kao ključni cilj deblokadu računa (što je i urađeno) i vraćanje dugova (kredit i bivši igrači/treneri). U pitanju su sljedeće stavke:
– Plaćanje povjeriocima koji su blokirali račun (Kantar, Stakić…) u ukupnom iznosu (sa svim sudskim troškovima i kamatama, kao i obavezama prema njihovim advokatima) oko 60.000 KM. Plaćeno!
– Vraćanje kredita (sa pripadajućom kamatom) oko 15.000 KM do ljeta 2020. godine. U toku vraćanje i uredno se servisira!
– Reprogram svih dugova u klubu u ukupnom iznosu 150.000 KM (do danas većina vraćena). Ovdje je plan da se u ovoj takmičarskoj sezoni očisti 2/3 duga, a ostatak do kraja 2020. godine. Ide po planu!
– Ljetne i zimske pripreme = ukupno 50.000 KM. Plaćeno!
– Sređivanje infrastrukture – nabavka ranije pomenute opreme (kosilica, trimer…), zatim kupovina montažnih svlačionica na Suvom Prijedoru i sređivanje stadiona (pločice ispred zapadne tribine, dvije nove prostorije) su klub ukupno koštale oko 80.000 KM. Većina je plaćena, ostatak će se realizovati do ljeta 2020.

U toku jeseni račun je odblokiran i klub danas normalno funkcioniše! Veliku zaslugu dugujemo Vladi Republike Srpske i Ministarstvu finansija koje je omogućilo reprogram poreskog duga od novembra tekuće godine (u narednih 5 godina). Upravo će poreski dug biti jedini dug kluba od sljedeće sezone i dug će se mjesečno plaćati u ratama. To je najvažnije stvar koju smo stavili ispred sebe i uradili. To je stvorilo pretpostavke za nove sponzore, to nas je učinilo ozbiljnim.

Plan da u kalendarskoj 2020. godini platimo sva dugovanja (osim poreskog duga, koji je reprogramiran) ide odličnom dinamikom. Klub ima duplo manji dug po ovom osnovu nego ljetos. Ne samo to, svi troškovi nastali u periodu od ljeta 2019. godine do danas se uredno servisiraju ili su u fazi plaćanja i biće plaćeno do 30.06.2020. godine.
Imajući sve ovo u vidu, a stavljajući ispred sebe pomenute ciljeve, tj. da odblokiramo račun, vraćamo dugove i postepeno ulažemo u infrastrukturu, odlučili smo da tako investiramo u prvoj godini preko 200.000 KM u stvari koje nisu direktno vezane za fudbal (igrače). Nismo zanemarili prvi tim, već smo se paralelno bavili svim temama koje su važne za funkcionisanje kluba.
Mnogi su nam u startu govorili da bi trebalo isključivo sportski sektor da razvijamo, a malo u startu zanemarimo taj poslovno – infrastrukturni segment i prethodno pomenuti novac uložimo u igrački kadar. Međutim, danas bi nas sačekao isti problemi koje smo imali, možda bi bili prvi na tabeli i na pragu Premijer lige, ali ne bi imali račun preko kojeg poslujemo, imali bi mnogo lošiju infrastrukturu (iako je i danas i dalje u lošem stanju, ali o tome kasnije) i niz sudskih sporova. Za kvalitetan tim, koji u kontinuitetu može da pobjeđuje potrebno je strpljenja i vremena. Mi ga imamo i moramo raditi pažljivo, korak po korak. Da bi imali respektabilan tim, potrebna su nam tri prelazna roka i uigranost. Ono što je realnost je to da je Rudar mnogo bolji danas, nego ljetos. To je utisak svih, bez obzira na startni poraz u derbiju od Krupe. Itekako je vidljiv napredak, a nagovještaj toga se vidio još u Medulinu (na ozbiljnom turniru igrali u finalu). Ekipa je zimus malo pretrpila izmjene, ali je kostur tima ostao. U klub su se vratili Rastoka i Gavranović, koji su se odmah nametnuli kao pojačanja, dok je iz juniora prekomandovan najtalentovaniji igrač – Dragan Bilbija. Igrač koji će zajedno sa još nekima (prvenstveno Marmat, Kovačević, Sajak…) biti projekat kluba u budućnosti. Nažalost, korona nije dozvolila da se oni već ove polusezone afirmišu, tj. odgodila je sve to za jesen 2020. Zimus su iz kluba otišli uglavnom igrači sa manjom minutažom (osim golmana Hamzabegovića, ali je došao mladi reprezentativac BiH Kenan Topolović iz Zrinjskog), te se prelazni rok može okarakterisati kao vrlo dobar.

Na tabeli, Rudar je potpuno zasluženo drugi, u to nema dileme… Zaostaje za Krupom koja je u ovom momentu malo bolja i uigranija ekipa, ali ne i toliko bolja kolika je bodovna razlika. Ako nam je u jesenjoj polusezoni bio cilj da ostvarimo priključak (jer smo znali da naš konkurent ima uigraniji tim), kako bi na proljeće pokušali da prestignemo Krupu, uvodni poraz nas je udaljio od tog cilja. Bez obzira na to, Rudar bi do kraja nastojao da ostavri maksimalan učinak, usput afirmiše mlađe igrače i igramo bolji fudbal… ipak vanredna situacija nas je omela u tome, ali samo kratkoročno. Mi ka našim ciljevima nastavljam i sigurni smo da ćemo do njih i doći, prije ili kasnije. Sigurni smo da to vide i drugi:
– Ranije sam pomenuo stare sponzore, a dovoljno je otići na naš sajt i vidjeti mnoštvo novih koji su nam dali šansu u startu. Pravi sponzorski pul i novi veliki sponzor se očekuje u novoj sezoni. Ovdje ponosno ističemo našeg zlatnog sponzora – Integral inžinjering
– Ono što je posebno važno je da danas mnogo lakše pregovaramo sa potencijalnim igračima, igrači sada žele u Rudar, a samo 6 mjeseci prije pregovaranje je bilo i mučno i teško. To je pokazatelj da smo prepoznati kao dobra sredina. To je pokazatelj da se stvaraju pretpostavke za veće ambicije.
– Naš rad i zalaganje prepoznao je i FSRS, a kao potvrda za to je dobijena plaketa Predsjedniku kluba, za dosadašnji doprinos i rad na uspostavljanju pravih vrijednosti u fudbalu Republike Srpske
– Na kraju, ali najvažnije, jer se fudbal igra zbog publike, predan i transparentan rad ljudi u klubu su prepoznali i naši navijači – Alkohol bojsi, koji su jedini u ovom rangu takmičenja svom klubu dali pravu podršku i kod kuće i na strani. Definitivno svojim angažovanjem prevazilaze rang takmičenja u kojem je Rudar danas. Veliku zahvalnost im dugujemo i za niz akcija koje su u saradnji sa klubom realizovali (humanitarni meč, krečenje zapadne tribine…). Ima i onih čija je ljubav prema klubu, za mene lično, neshvatljva, zapanjujuća. Vjerujte da ne znam koji termin da upotrijebim za one koji dođu u klub samo da pozdrave, mahnu i onda nastave svoju šetnju ili šta već – kapa dole!

Cilj nam je bio da paralelno razvijamo i tim i klub. Da li smo na dobrom putu, vrijeme će pokazati. Mi znamo da imamo stabilan rast i realne planove.

Generalno, kao ljudi, skloni smo stavove bazirati na paušalnim razmišljanjima, živjeći u snovima i sjećajući se nekih davnih vremena kada je FK Rudar bio poznat kao klub sa stabilnim finansijama i dobrom infrastrukturom. Ali, realnost je ljetos bila potpuno drugačija. Iz tog razloga, nekad mi smeta sto se kod nas bilo šta osim prvog mjesta smatra neuspjehom. Naravno, da bi samo neiskren čovjek rekao da je zadovoljan bodovnim zaostatkom za prvoplasiranom ekipom, ali mozda je to realnost. Jednostavno, riječ je o ekipi koja je duže na okupu, imaju kvalitetne igrače, stabilno finansiranje, dobar stručni štab. Uprava i sada ne odustaje, te očekujemo epilog da kroz potencijalni baraž ili možda proširenje lige dođemo u situaciju da se izborimo za ulazak u Premijer ligu. Niko danas ne zna šta će biti konačan scenario.

Ideja Uprave nikad nije bila prvo mjesto po cijenu postojanja kluba. Tu prije svega mislim na ideju da se osvaja prvo mjesto po cijenu zaduživanja kluba i ostavljanja budućim upravama ogromna dugovanja kao sto se nama desilo. Ne želim da budem pogrešnno shvaćen. I prethodna uprava je vjerovatno doživjela isto. Jednostavno, to traje 20-30 godina I teško je za 6 mjeeeci ispraviti nesto sto traje toliko dugo.

Iskren da budem, naša ideja je bila da se priča o Rudaru podigne na viši nivo. Kroz jačanje pozicije u sportskim krugovima (već vidljivo), navijači da imaju veću satisfakciju (svojom podrškom to pokazuju), promo materijali da su prisutni, da imamo mnogo pratilaca na mrežama (neuporedivo bolje nego prije)…sve navedeno je preduslov za neki dugoročini uspjeh.

Ako postavimo pitanje, kako paralelno raditi sve ovo gore navedeno, tj. kako plaćati igrače i vremenom imati bolji tim, kako vraćati zatečene dugove i praviti bolje terene i stvarati uslove trenerima u omladinskoj školi, dolazimo do teme prihoda. Što se tiče prihoda kojima smo mogli raspolagati imali smo sljedeću situaciju:
1. Tri glavna sponzora ukupno oko 350.000 KM. Ovdje treba naglasiti da je kompletan ugovor RŽR Ljubija iz prošle godine iskorišten u jesenjoj polusezoni (do tada bilo obustavljeno jer je bio blokiran račun), što je bila dobra okolnost za klub tada!
2. Donatorska veče (ukupno donacije i novi sponzori) oko 200.000 KM
3. Članarine polaznika u omladinskoj školi su godišnje oko 35.000 KM
4. Prihod od karata i drugi prihodi oko 20.000
5. Pozajmica članova Uprave do danas 40.000 KM
6. Donacija u startu sezone što je omogućilo novo rukovodstvo ukupno 100.000 KM.
7. Očekuje se prihod od F/NS BiH po osnovu plasmana juniora u PL BiH (tek u 2021. godini jer su takvi propisi) oko 40.000 KM

Analizirajući sve ovo, može se vidjeti da je izbalansirana prihodovna strana, kao i to da se svi planirani rashodi imaju realno pokriće. Međutim, ovom pandemijom, određeni ugovori su korigovani, neki sponzori su bili primorani da odustanu i prolongiraju partnerstvo u klubu, zatim prihod od ulaznica i članarina u školi ne postoje sada i klub je obustavio rad na svim nivoima od 15.03.2020. godine. Obustava rada je samo privremena i odnosi se za period dok traje vanredna situacija. Kako bi imali što prije jasnu sliku, svim zaposlenim u klubu (igrači, treneri, radna zajednica) ponuđeno je da se plate u periodu mart – jun isplate u iznosu 50% ugovorene. Razlog je nedostatak prihoda u ovom periodu, a koji je ranije objašnjen. Osim toga, ponuđeni su i tačni rokovi za isplatu tih dijelova plata, što su svi prepoznali kao jedini realan scenario i klub će ući potentno u početak naredne sezone. HVALA SVIMA! Uz to, želim i da naglasim važnu stvar – ukoliko bi se prvenstvo igralo od 01.06. (npr) svi bi za jun dobili 100% plate i automatski bi se korigovali ovi sporazumi. Kao iskreni sportski radnici, priželjkujemo taj scenario, ali to ne zavisi od nas.
Ipak, u klubu je plan da se ovaj period iskoristi za završetak započetih aktivnosti na:
1. Formiranju novog tima. Sa svim igračima koji zadovoljavaju kriterijume Rudara će se potpisati novi ugovori (od 01.07.), a prijedlog o tome će dati stručni štab (Janković) i sportski direktor najkasnije do kraja aprila mjeseca. Do kraja mjeseca će biti i spisak svih potencijalnih pojačanja.
2. Sređivanje terena Suvi Prijedor (već u toku). Na ovim poslovima rade i ljudi kojima to nije u opisu posla, što pokazuje entuzijazam koji vlada u klubu.
3. Postavljanje reflektora – partnerstvo sa Gradom i FS BiH (potpisan ugovor). Ovdje se očekuje raspisivanje tendera u Gradu Prijedoru za izgradnju stubova (koje finansira grad – oko 80% ukupne investicije) i postavljanje svjetiljki (što finansira savez – oko 20% ukupne investicije). Očekuje se do kraja godine završetak i da na proljeće 2021. godine Rudar – Prijedor svoje domaće utakmice igra pod reflektorima. Investicija je oko pola miliona KM.
4. Sređivanje glavnog terena do početka naredne sezone
5. Novi pomoćni teren, pored glavnog (ovo će klub finansirati). To bi bio drugi vještacki teren, uz onaj čija je izgradnja u toku u Gomjenici, a koju je, istine radi, Grad već bio ugvorio prije dolaska postojeće uprave.
6. Dalje, prema riječima tadašnjih izvođaca radova, ovo je prva Uprava koja pokušava rijesiti problem prostora na istocnoj tribini od čega bi korist imao i klub, ali i Grad Prijedor i svi izvođači koji bi za neke ranije radove biti namireni iz tih prostora. Cilj je da su na istom mjestu suvenirnica, navijački šop, administracaija kluba, poslovni subjekti… cijeli prostor bi dobio drugačiji izgled. Tu ne bih ulazio u detalje ali da bi to realizovali, ceka nas vise nego ogroman posao.

Ovim putem bih pozvao, sve one koji imaju neku ideju, želju, prijedlog… da nam se obrate i da nam se pridruže. U ovom UO (uključujući i Predsjednika Skupštine kluba) i menadzmentu, čiji je prosjek godina manji od 40, nema sujete već jedino zelja da se ostvari neki uspjeh. Vjerujem da su isto htjeli i naši prethodnici, ali i njihovi prethodnici. Međutim, kockice se nekada poklope, a nekada ne. Koliko je ko bio u pravu, vrijeme ce pokazati.

NAPRIJED RUDAR!!!
Sportski pozdrav