Poštovani članovi, simpatizeri i pratioci FK “Rudar-Prijedor” iz Prijedora,

 

sa završetkom prvog dijela sezone 2021/2022 u Premijer ligi Bosne I Hercegovine, u nastavku teksta donosimo rezime urađenog u dosadašnjem dijelu sezone.

 

Osvajanjem titule u 1. ligi Republike Srpske na impresivan način u sezoni 2020/2021, klub je stekao pravo nastupa u najvišem rangu takmičenja u državi, Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Sam plasman u Premijer ligu BiH je istorijski, s obzirom da je ovo prvi put da se klub takmiči u ligi formata sa samo 12 klubova (u odnosu na ranijih npr. 16 ili više). Ovdje moramo napomenuti da je igranje u ligi koja broji samo 12 klubova, od kojih su tu uglavnom svi velikani BiH fudbala, pa i bivše SFRJ, sa dva, tri i više puta većim budžetom od našeg, mnogo zahtjevnije nego ranije, kako u organizacionom, infrastukurnom, tako i naročito u finansijskom smislu. No, krenimo redom… 

 

I – Prije početka priprema za novu sezonu, klub je ostao bez sportskog direktora koji je podnio ostavku iz ličnih razloga. Kako se u datom trenutku nije naziralo adekvatno rješenje, njegov posao je preuzela Uprava kluba. Klub je bio u potrazi za novim šefom stručnog štaba, kao i adekvatnim pojačanjima.

Uprkos svemu navedenom, može se reći da je FK “Rudar-Prijedor”, s obzirom na budžet, odradio jedan od najboljih prelaznih rokova u novijoj istoriji kluba!

Početkom juna 2021. godine, za šefa stručnog štaba imenovan je g. Nikica Milenković, stručnjak porijeklom iz Hrvatske, koji se kao trener formirao u fudbalskoj akademiji čuvene Barselone, dok je za prvog pomoćnika imenovan g. Marko Milošević. Osim njih, iz prethodne sezone su uz ekipu ostali treneri Marko Tešić, Dino Sikirić i Perica Topić. Ovaj posljednji trojac je u oktobru 2021. preuzeo vođenje ekipe, na čelu sa novim šefom Markom Tešićem, nakon što je klub sporazumno raskinuo saradnju sa gospodom Milenkovićem I Miloševićem. Ovim putem, još jednom koristimo priliku da se bivšim šefovima zahvalimo na izuzetno korektnoj saradnji.

Što se tiče igračkog kadra, s obzirom na mali broj kvalitetnih domaćih igrača, klub se okrenuo strategiji dovođenja mladih i kvalitetnih igrača koji imaju tržišni potencijal. Između ostalih, produženi su ugovori do kraja tekuće sezone sa Santosom i Amoahom, dovedeni jako respektabilni igrači, poput Pavlovića (21) (standardan reprezentativac BiH U-21), Sadikua (21), Kneževića (22) (nekada kapiten reprezentacije Hrvatske U-17), Redžića (24), Mandića (26), Asanija (26), golmana Šćekića (30) i dr., sve igrači sa ozbiljnim tržišnim potencijalom, ali i iskustvom igranja na najvišem nivou.

Uz starosjedioce, kapitena Pekiju, Jakupovića, Burazora, Kulenovića, Marića, Sajaka, Marmata, Bilbiju, Smajića i ostale, imamo ubjedljivo najmlađu ekipu u Premijer ligi BiH! Mnogi od ovih igrača su imali mnogo bolje finansijske ponude, međutim izabrali su naš klub, jer su u nama prepoznali dobru sredinu i idealno mjesto za svoj dalji razvoj, što potvrđuje I veliko interesovanje drugih klubova za naše igrače. U ovom momentu za 5/6 naših igrača imamo konkretne ponude, ali stav kluba je da se u zimskom prelaznom roku nećemo olako odreći nosilaca igre, jer je primarni cilj ove sezone opstanak po svaku cijenu!

Ekipa je, uprkos svemu, na vrijeme započela pripreme, otputovala na dvonedeljne pripreme na Zlatibor, te uspješno okončala pripremni period i spremno dočekala početak nove sezone.

Kada je riječ o ostvarenom rezultatu u prvom dijelu sezone, naša ekipa zauzima 9. mjesto na tabeli. Izuzev utakmice protiv Zrinjskog u Mostaru, može se reći da nas niko nije ozbiljno nadigrao i generalno smo zadovoljni ostvarenim rezultatom. Nedvosmisleno smo pred početak sezone rekli da je cilj u povratničkoj sezoni u PL BiH samo opstanak i stabilizacija, a da će u godinama koje dolaze, klub težiti da postepeno ostvaruje i bolje rezultate. Da je moglo rezultatski bolje, moglo je, posebno ostaje žal za bodovima koje smo izgubili u nadoknadi vremena u čak 3 utakmice, a sa kojima bismo sigurno imali od 3 do 5 bodova vise. Ali, to je proces sazrijevanja i posledica činjenice da smo najmlađa ekipa u ligi (gotovo svaki meč smo u prvih 11 imali bar 5/6 igrača U-21 – to nije imala nijedna ekipa).

Ono sa čim nismo zadovoljni jeste nastup u kupu BiH, gdje smo ispali u lokalnom derbiju od FK „Omarska“. Iako su u toj utakmici priliku dobili naši rezervisti, domaćin je zasluženo slavio nakon izvođenja kaznenih udaraca, ali ta utakmica je bila dobar pokazatelj šta i kako dalje.

U kupu Republike Srpske „guramo“ po planu, čeka nas na proljeće susret ¼ finala protiv ekipe “Ljubić “ u Prnjavoru.

 

II – Klub je istovremeno aktivno radio na jačanju sponzorskog „pool-a“ te su potpisani ugovori sa brojnim sponzorima, između ostalih sa kompanijama Prointer, Mozzart kladionice, kao i mnogim drugima, kojima ćemo se zahvaliti posebnom prilikom. Imamo zaista veliki broj sponzora, što posebno raduje. a cilj je jačanje ovog pool-a i u narednom periodu, posebno iz redova domaćih prijedorskih privrednika.

 

III – Kada je riječ o razvoju infrastrukture, u toku su aktivnosti koje se odnose na postavljanje reflektorske rasvjete na gradskom stadionu. Najvažniji korak je učinjen, a to je da su rebalansom gradskog budžeta, obezbjeđena sredstva za izgradnju reflektora. Ovdje je bitno naglasiti da klub nije neko od koga zavisi postavljanje reflektora tj. ova aktivnost u potpunosti dalje zavisi od gradskih vlasti i njihovih procedura. U razgovorima sa predstavnicima grada, dobili smo uvjerenje da će se poduzeti koraci u vezi ove aktivnosti u najkraćem mogućem roku.

Kada je riječ o ostaloj značajnoj infrastrukturi, iako je bilo nagovještaja da će aktivnost biti realizovana u prvoj polusezoni, postavljanje semafora će biti realizovano ipak prije početka druge polusezone. Ali ovaj put to možemo sa sigurnošću potvrditi.

Takođe, u toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju vještačkog terena na mjestu današnjeg pomoćnog terena, a regulacioni plan kojim se regulišu ova pitanja je već usvojen. Ovaj projekat je od strateške važnosti za razvoj naše omladinske škole i radovi na ovom projektu trebaju započeti već početkom proljeća.

 

IV – Kada je riječ o omladinskoj školi, važno je naglasiti da se ove sezone, sve takmičarske selekcije kluba takmiče u najvišem rangu takmičenja u državi, Premijer ligi BiH. Iako to jeste suština postojanja kluba i tih takmičarskih kategorija, moramo naglasiti da ovo iziskuje ogromne organizacione, infrastukturne, logističke i finansijske resurse sa kojima se kao klub do sada nismo susretali. Većina klubova koji se takmiče u Omladinskim Premijer ligama BiH imaju gotovo idealne uslove za rad, dok mi tek počinjemo sa slaganjem tog segmenta našeg kluba, pa stoga i ne čude lošiji rezultati naših omladinskih kategorija. Na ovom polju nas tek čekaju veliki izazovi…

 

Omladinska škola i uslovi za rad omladinske škole moraju biti prioritet u budućem planiranju i funkcionisanju našeg kluba!

 

V – Veliku zahvalnost dugujemo nasim generalnim sponzorima: Gradu Prijedor, i kompanijama ArcelorMittal Prijedor i RZR Ljubija, koji nam pomazu u svakom pogledu. Ali isto tako moramo naglasiti, da je u posljednje tri godine izostala podrska nasih, prijedorskih privrednika, sa kojom bi klub mnogo lakse funkcionisao.

Takođe, zahvaljujemo se nasim navijacima, koji su nam davali vjetar u ledja, a posebno “Alcohol Boysima” na bezuslovnoj podrsci, kako na domacim, tako i na gostujucim utakmicama.

 

 

Za kraj, slijedi analiza svega uradjenog. Strucni stab ce podnijeti izvjestaj, na osnovu kojeg cemo vidjeti sa kojim snagama ulazimo u drugi dio sezone. Uskoro će biti održana i Skupština kluba, na kojoj će se birati novi predsjednik, s obzirom da je g. Milunović Darko, iz ličnih razloga, podnio ostavku na mjesto predsjednika.

 

 

Čeka nas dosta posla, prvenstveno priprema ekipe za drugi dio sezone, ali možemo zaključiti da smo na pravom putu, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se suočavamo.

 

Uprava FK“Rudar-Prijedor“