Fudbaleri Rudar Prijedora i Sarajeva, u prvom meču 15. kola m-tel Premijer lige BIH, u Sarajevu su odigrali neriješeno 1:1. Prijedorčani su, prema prilikama, bili nadomak tri boda. Uz to,32.minuta imali su igrača više.


Bordo tim je kontrolisao početak susreta. U 9. minuti Selmir Pidić je sjajno ubacio loptu a konfuziju u odbrani Prijedorčana nisu iskoristili Dal Varešanović i Mersid Ahmetović.
Vodeći pogodak domaće Sarajevo postiglo je u 11. minuti kada je korner izveo Selmir Pidro. Najviši u skoku bio je Darko Lazić i glavom, iz golmanskog prostora, matirao je golmana Kenana Topalovića.

Iako je sarajevski tim imao inicijativu, prvu priliku Rudar-Prijedor je pretvorio u izjednačenje 1:1. Predrag Zekanović je izvanredno uposlio Josepha Amoaha a ovaj postiže efektni pogodak za radost „rudara“.


Uprkos incijativi domaći bordo tim nije znao naći put do mreže gostiju.

U 42. minuti, zbog povrede, igru je morao napustiti Dragan Bilbija a zamjenio ga je Ilija Danilović.

Sarajlije su zaprijetili nakon odmora. Darko Bodul je u 47. minuti namučio odbranu gostiju. Šutirao je iz mrtvog ugla a lopta je, nakon slabe reakcije golmana Topalovića pogodila stativu.
Dvostrukom izmjenom i ulaskom u igru Demira Jakupovića i Clerismarija Santosa igra „ rudara“ dobila je na dinamici.


U 63. minuti Darko Lazić nepotrebno je reagovao te faulirao Santosa i dobio drugi žuti karton te je isključen iz igre.
U prvom napadu rezervista Jakupović imao je izvanrednu priliku da udvostruči vodstvo Rudara ali je čist gol spasio Selmir Pidro.
U 65. minutu Santos je izvanredno probio odbranu domaćih a Luka Kulenović nije realizovao priliku za gol.
Rezerva domaćih Ramić imao je priliku za gol nakon loše reakcije golmana Topalovića koji je imao sreću da lopta ne odsjedne u mreži.
U 73. minutu Demir Jakupović je zaledio domaće navijače na stadionu Hasim Ferhatović Hase. Našao se sam ispred golmana Belmina Dizdarevića i nevjerojatno je da nije postigao gol.
Pokušavali su domaći igrači da ugroze gol gostiju ali se golman Topalović istakao odbranama.
U 79. minutu meč je, radi bakljade domaćih navijača prekinut.
Dva minuta kasnije šut Dervišagića izvanrednom intervencijom zaustavio je golman Topalović.
U pet minuta sudijske nadoknade bilježimo još jednu odbranu Topalovića koji je, zbog oduglovačenja igre, zaradio žuti karton.

Domaći navijači „Horde zla“ u ovom susretu priredile su koreografiju za 75 godina FK Sarajevo.


Za FK RUDAR-PRIJEDOR igrali su: Kenan Topalović,Djeljilj Asani,(od 56.Clerismario Santos),Rijad Sadiku,Luka Kulenović (90 +Knežević), Nemanja Pekija,Vladimir Jovan Pavlović,Dragan Bilbija (od 42. minuta Ilija Danilović), Bojan Burazor, Joseph Amoah ( 56.Demir Jakupovi),Sergeja Dojčinović, Nemanja Zekanović.

(Tekst: Milan Bogun, Foto: Dragan Stojnić)